Kunstgeschiedenis  West-Europa

KIJKEN NAAR KUNST Schilderijen Beelden Gebouwen nader bekeken.

We bestuderen TOPVROUWEN IN DE KUNST. Deze vind je op verschillende plaatsen en in verschillende tijden. De BEELDHOUWKUNST krijgt aandacht ... en de Duitse stad AKEN leggen we onder de loep.

Datum elke dinsdag van 6 september t/m 13 december 2022  (behalve 20/9, 27/9 en 11/10) groep I van 12.45-14.15 uur, groep II van 14.30-16.00 uur
Aantal deelnemers 2 x 12*     * er zijn nog plaatsen vrij
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst
Locatie Buurthuis Lydia, Roelof Hartplein 2A, Amsterdam
Kosten 162 euro voor de 12 lessen p.p.
Inclusief na elke les een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@rondomkunst.nl 

Boek nu

WEET WAT JE ZIET

Kijken naar kunst is een feest en tegelijkertijd een uitdaging: een gerichte activiteit, die inspanning kost en waarvoor kennis nodig is, maar die ook voldoening en plezier geeft.

Een kunstwerk wordt met grote zorg gemaakt en verbeeldt een observatie of mening of geeft commentaar op een actuele kwestie. Het schilderij, sculptuur of gebouw is altijd een product van de tijd, waarin het is geproduceerd. Het is dus nodig om met aandacht te observeren en naar de maker door te vragen, naar zijn of haar bedoelingen en de tijd en plaats, waarin het is gemaakt.

Dit najaar schenken we vooral aandacht aan de prestaties van vrouwelijke kunstenaars – zoals dat past in onze tijd. Vrouwen in de kunst zijn er altijd wel geweest, maar zij kregen in de kunstgeschiedenis geen of weinig aandacht. Daar komt nu langzamerhand verandering in. Wij doen mee met deze inhaalslag en kiezen enkele TOPVROUWEN IN DE KINST om te bestuderen: de schilder Judith Leyster en beeldhouwers Camille Claudel en Charlotte van Pallandt. Wie waren zij, wat was hun rol in hun eigen tijd en welke bijdrage leverden zij precies? Verder bekijken we het werk van Andre Volten en Rudi van de Wint, twee belangrijke Nederlandse beeldhouwers uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Een heel ander onderwerp snijden we aan met de Duitse stad AKEN onder de loep: een plaats met een rijke geschiedenis, waarvan nog veel vandaag de dag bewonderd kan worden. Je krijgt vast zin om er (nog) eens heen te gaan! En tot slot aandacht voor de twee interessante, baanbrekende architecten August Perret en (weer een vrouw) Zaha Hadid.

In deze serie van 12 bijeenkomsten komen heel verschillende periodes aan bod. Zowel schilderijen, beelden als gebouwen zullen de revue passeren en je meer inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis en betekenis ervan.

Kunstgeschiedenis  West-Europa

KIJKEN NAAR KUNST een serie  lezingen over Art Nouveau, Topvrouwen in de kunst en de Duitste stad Trier.

> Samen kijken naar schilderijen, beelden of gebouwen   > Meer te weten komen over de maker(s), het hoe en waarom   > en de betekenis van het werk – voor de maker, voor de collega-kunstenaars en voor de beschouwers van toen en nu

Datum Keuze uit woensdagavond of donderdagmiddag: vanaf 5 en 6 oktober t/m 14 en 15 december 2022 elke week (behalve 12 en 13/10)                                                                                                    Tijd woensdagavond van 19.30-21.30 uur en donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur
Aantal deelnemers
20 
Begeleiding
Yvonne Lievaart
Organisatie
SamenMeer
Locatie
Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten
1
00 euro voor de 10 bijeenkomsten p.p.                                Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden
info@samenmeerlandsmeer.nl  

Boek nu

We beginnen met de Art Nouveau, een nieuwe stijl in de kunst als reactie tegen de  historiserende stijlen, die in de 19de eeuw mode waren. In Spanje noemde men het Modernismo en in Duitsland Jugendstil. Antoni Gaudi ontwikkelde in Barcelona een heel eigen bouwstijl, Alphonse Mucha maakte in Parijs prachtige posters en Victor Horta bouwde vele bijzonder fraaie woningen in Brussel in deze stijl. De Amsterdamse voorbeelden van gebouwen in Art Nouveau stijl zijn minder bekend, maar beslist zeer de moeite van het bestuderen waard!

Vandaag de dag is er veel belangstelling voor de positie van de vrouw in de maatschappij. Ook in de kunstgeschiedenis wordt gewerkt aan een inhaalslag, want vroeger werd alleen aandacht aan de prestaties van mannelijke kunstenaars besteed. Dus bekijken en bespreken we de bijdragen van een aantal Topvrouwen in de kunst. Er is een keuze gemaakt voor de schilders Artemisia Gentileschi en Judith Leyster, de beeldhouwers Camille Claudel en Lee Bontecou, en de hedendaagse schilders Marlene Dumas en Kara Walker.

Tot slot duiken we diep de geschiedenis in met Trier, een stad gesticht door de Romeinen in de eerste eeuw voor Chr., waar nog allerlei interessante sporen van die voorgeschiedenis te zien zijn en tevens van ontwikkelingen in de Middeleeuwen en de 18de en 19de eeuw. Trier is een gezellige stad, waar veel toeristen komen, een stad waar je geweest moet zijn en/of nogmaals naar toe wil.

Kortom er valt weer veel moois te bekijken en bespreken in het najaar!

 

 

 

   

 

Europa - Italie

ROME  de EEUWIGE STAD

De naam de Eeuwige stad is een oude erenaam voor de stad Rome uit de 4de eeuw: Urbs aeterna. De stad is meer dan twee en een half duizend jaar geleden gesticht en is een van de oudste steden in Europa. Een andere bijnaam voor Rome is Stad der zeven heuvelen. Rome is een stad met zo veel bezienswaardigheden, dat je er nooit genoeg van krijgt!

Datum woensdag 19 oktober, 2, 16, 30 november, 14 december,   11 en 25 januari, 8 en 22 februari van 13.30-15.30 uur en een dagexcursie op 8 maart 2023.
Aantal deelnemers 20-25
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Vrouwen van Nu
Locatie Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer, Calkoenstraat 27, 1121 XA Landsmeer                                                                       Kosten 10 x – informeer bij de Vrouwen van Nu
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden H.Alberts78@upcmail.nl (Vrouwen van Nu)

Boek nu

De voorgeschiedenis en de stichting van de stad vormt de start voor onze zoektocht. Hoe ontstond de stad Rome en wat is daar vandaag de dag nog van te zien? De Romeinen waren erg gesteld op de beeldhouwkunst van de Grieken en decoreerden hun tempels, steden en huizen met beelden, maar merkwaardig genoeg is er niet 1 naam van een beeldhouwer bewaard gebleven. Ook hebben we nog prachtige schilderingen en mozaïeken over uit die tijd.  Na de Klassieke Oudheid, toen het Romeinse Rijk was ingestort, ontwikkelde Rome zich als een belangrijke Vroeg-Christelijke en Middeleeuwse stad met vele fraaie kerken. In de 17de eeuw zien we het rijke Barokke Rome tot stand komen en uit de eeuwen daarna stammen ook nog hele mooie  pleinen en gebouwen. Ook in de 20ste eeuw is er heel wat gebouwd, dat zeer de moeite waard is om te bestuderen. Kortom: ruim genoeg moois om te bekijken en meer over te leren!

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je – nogmaals – Rome bezoeken? Van 25 maart t/m 1 april 2023 organiseren we een excursie! Ga je mee?

Frankrijk en elders in de wereld 

Gustave Eiffel: Bouwen in ijzer in de negentiende eeuw, een korte cursus kunstgeschiedenis

De Eiffeltoren is in 1889 gebouwd om aan te tonen wat je snel en goedkoop in ijzer kan bouwen. Hij staat er nu 130 jaar en is uitgegroeid tot het symbool voor Parijs, dat iedereen kent en bewondert. Meer weten over de maker en wat hij nog meer in ijzer heeft gebouwd? 

Datum 8 t/m 15 oktober 2022
Aantal deelnemers 10-12
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst
Locatie Saint-Vitte, Frankrijk
Kosten informeer via de mail
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@rondomkunst.nl of yvonnelievaart@chello.nl

Boek nu

Al aan het eind van de 18de eeuw heeft men in Engeland ontdekt, dat je ijzer in mallen kan gieten en zo onderdelen voor kassen en hekken kan maken, maar ook constructieve elementen voor bruggen en gebouwen. Daar begint dus mijn verhaal.

Daarna bekijken we welke voorbeelden van bouwen in ijzer in Frankrijk te vinden zijn. Vervolgens komt Gustave Eiffel (1832- 1923) aan de orde: wie hij was, de (spoor)bruggen die hij bouwde en al die andere projecten ,die hij tot stand bracht elders in de wereld.

In deze korte cursus van vier lessen leer je over het gebruik van (giet)ijzer en staal in de bouwkunst van de negentiende eeuw in het algemeen en over het werk van de Franse ingenieur Gustave Eiffel in het bijzonder.

 

CULTUURREIS Spoorbruggen, bergen en BOURGES (8 t/m 15 oktober 2022)

In het najaar van 2022 is er een leuke cultuurreis in de aanbieding naar Saint-Vitte in het Franse departement Cher, inclusief verblijf in een 19de-eeuws Chateau en de daarbij behorende pastorie uit ca. 1700, in tweepersoonskamers met excursies naar de stad Bourges met zijn gotische kathedraal, het Paleis van Jacques Coeur, drie bruggen van Gustave Eiffel en de vulkanische bergen van de Puy-de-Dôme.

Voor meer informatie over de accommodatie kan je kijken op: http://www.lespetitesvoisines.eu

En meer details vind je op deze website onder de knop EXCURSIES

Duitsland

TRIER: een Duitse stad onder de loep

Een cursus van 3 lessen en een meerdaagse excursie naar de stad Trier, voor minimaal 15 deelnemers  

Datum en plaats    nader te bepalen – data in overleg,                                                                                  Les op de donderdagavond in Zwolle*

* bij voldoende belangstelling kan deze cursus ook in een andere plaats worden aangeboden (als daar een groep van minimaal 15 deelnemers en een locatie beschikbaar is).

Aantal deelnemers minimaal 15

Begeleiding van Yvonne Lievaart

organisatie  rondomkunst 

Kosten  95 euro voor de cursus en de weekendtrip, exclusief reis en verblijf. 

Inclusief  elke les een hand-out, toegestuurd via de mail. 

Aanmelden   info@rondomkunst.nl  

Boek nu

In 1996 werden 9 Romeinse en 2 Middeleeuwse monumenten in de stad Trier door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Augusta Treverorum werd gesticht door de Romeinen als legerkamp, ​​​waarvan het geometrische patroon vandaag nog zichtbaar is. De stad lag op een belangrijk kruispunt van wegen en rond het jaar 300 was Trier de grootste stad ten noorden van de Alpen. Bewaard bleef de Romeinse stadsbrug, een imposante Romeinse poort, de Porta Nigra genaamd, de Basilica van Constantijn, drie badhuizen en een Amfitheater. De Dom van Trier heeft ook een Romeinse kern, die in de Middeleeuwen tot een grote kerk is uitgebouwd. Daarnaast werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd. Trier bleef tot in de 18de eeuw een welvarende stad, waarvan de sporen ook nog goed te zien zijn tegenwoordig. Verder is het een gezellige stad waar toeristen graag een terrasje pakken en/of winkelen. Kortom: Trier heeft de kunsthistorisch belangstellende bezoeker veel interessants te bieden. 

Ter voorbereiding wordt in de les de ontwikkeling van de stad geschetst en krijg je veel beeldmateriaal te zien. 

Nederland Zeeland

WALCHEREN (lang) weekend EXCURSIE 

Een (lang)weekend naar Zeeland om kennis op te doen, mooie dingen te zien en te genieten. Voor minimaal 15 deelnemers  

Datum en plaats  juli 2022 – data in overleg                                                                    

Aantal deelnemers  minimaal 15

Begeleiding van  Yvonne Lievaart

Organisatie  rondomkunst / Monique Kroom

Kosten  nader te bepalen, exclusief reis en verblijf. 

Inclusief  rondleiding en informatie 

Aanmelden   info@rondomkunst.nl  

Boek nu

Kijk voor meer informatie bij EXCURSIES op deze website