Kunstgeschiedenis  West-Europa

SAMEN KIJKEN NAAR KUNST: een plezier voor iedereen

schilders, beeldhouwers en architecten uit de 20ste en 21ste eeuw. 

De nadruk ligt op TOPVROUWEN IN DE KUNST, omdat veel van hen tot nu toe maar weinig aandacht kregen.

Datum elke dinsdag van 5 september t/m 12 december 2023 (behalve 26/9, 24/10 en 31/10) groep I van 13.00-14.30 uur, groep II van 14.30-16.00 uur
Aantal deelnemers 2 x 12 * * er zijn nog plaatsen vrij
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst
Locatie Buurthuis Lydia, Roelof Hartplein 2A, Amsterdam
Kosten 162 euro voor de 12 lessen pp
Inclusief na elke les een hand-out, toegestuurd via de mail
Aanmelden info@rondomkunst.nl of tel. 06-38759482

Boek nu

KIJK, LEER en GENIET

Kijken naar kunst is een feest en een uitdaging: een gerichte activiteit, die inspanning kost en waarvoor kennis nodig is, maar die ook voldoening en plezier geeft.

Een kunstwerk wordt met grote zorg gemaakt en verbeeldt een observatie of mening of commentaar op een actuele kwestie. Het schilderij, sculptuur of gebouw is altijd een product van de tijd, waarin het wordt geproduceerd. Het is dus nodig om met aandacht te observeren en naar de maker door te vragen, naar zijn of haar bedoelingen en de tijd en plaats, waarin het is gemaakt.

Ook dit najaar zijn er meerdere bijeenkomsten, waarin we Kijken naar Kunst.

Op het programma staan ​​Topvrouwen in de kunst uit de 20ste en 21ste eeuw, zoals Margaret Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland, en Liesbeth van der Pol, Rijksbouwmeester van 2008-2011.

Louise Bourgeois en Yayoi Kusama maakten schilderijen en beelden, maar weet je ook wat hen dreef? Begrijp je de schilderijen van Agnes Martin en Jo Baer?

Aan de hand van oude kunstwerken bespreken we welke emoties kunst zoal kunnen oproepen.

En natuurlijk komen er ook voorbeelden van hedendaagse kunst aan de orde.

Kom meedoen!

Kunstgeschiedenis  West-Europa

KIJKEN NAAR KUNST bij SamenMeer

BIJZONDERE VROUWEN IN DE 20ste EN 21ste EEUW

schilders, beeldhouwers, architecten  

Vrouwen maken altijd al kunst - net als mannen - alleen werd er niet of nauwelijks over hun prestaties geschreven. Nu vindt er in de kunstwereld een ware inhaalslag plaats: veel musea  ... aandacht aan het werk van vrouwelijke kunstenaars en dus vind je daar in kranten en tijdschriften meldingen van.

Datum Keuze uit woensdagavond of donderdagmiddag: een serie van 8 lezingen vanaf 4/5 oktober t/m 6/7 december 2023. Woensdagavond: 4/10, 11/10, 18/10, 8/11, 15/11, 22/ 11, 29/11 en 6/12; Donderdagmiddag: 5/10, 12/10, 19/10, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11 en 7/12. Tijd woensdagavond van 19.30-21.30 uur en donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur
Aantal deelnemers
20 
Begeleiding
Yvonne Lievaart
Organisatie
SamenMeer
Locatie
Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten
80
 euro voor de 8 bijeenkomsten pp                                Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden
info@samenmeerlandsmeer.nl of tel: 020-4824190 

Boek nu

In 8 lezingen verdiepen wij ons in de beweegredenen van vrouwen om kunst te maken. Dat kan direct met eigen herinneringen te maken hebben, zoals dat voor Louise Bourgeois gold, of gericht zijn op de genezing van de hele mensheid, zoals Yayoi Kusama in 1999 zei.

Heel anders is het abstracte werk van Agnes Martin, dat gaat over innerlijkheid en stilte. En Magdalena Abakanowicz maakte textielkunst, maar totaal anders dan men verwachtte!

Herken je de appartementen, die werden ontworpen door Liesbeth van der Pol in 1993? Zij werd later – als eerste vrouw – rijksbouwmeester!

Tot slot zullen ook voorbeelden van het werk van hedendaagse vrouwelijke kunstenaars in deze serie aan de orde komen.

Kom, doe mee, leer en geniet!

 

 

 

 

 

 

 

   

Europa - Italie

KIJKEN NAAR KUNST                    bij SamenMeer

ROME, DE EEUWIGE STAD

gebouwen, beelden, schilderingen 

De naam De Eeuwige Stad is een oude erenaam voor de stad Rome uit de 4de eeuw: Urbs aeterna. De stad is meer dan twee en een half duizend jaar geleden gesticht en is een van de oudste steden in Europa. Een andere bijnaam voor Rome is Stad der zeven heuvels. Rome is een stad met zoveel bezienswaardigheden, dat je er nooit genoeg van krijgt!

Datum maandag 16 oktober 2023, 6 en 20 november, 4 en 18 december, 8 en 22 januari 2024, 5 en 26 februari en 4 maart  van 19.30-21.30 uur.                                                                                      Aantal deelnemers 20-25  
Begeleiding
Yvonne Lievaart
Organisatie
SamenMeer
Locatie
Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten
100
euro voor de 10 bijeenkomsten pp                                Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail 
Aanmelden
info@samenmeerlandsmeer.nl of tel: 020-4824190 

 

Boek nu

Rome is een stad vol geschiedenis, van resten uit de Klassieke Oudheid tot indrukwekkende 20ste en 21ste-eeuwse monumenten. Deze … intrigerende stad ligt aan de rivier de Tiber en … heeft dus vele bruggen en ook een eiland binnen haar grenzen, zoals we dat kennen van Parijs. Een stad met paleizen, pleinen, fonteinen, monumenten, parken, musea en niet te vergeten talloze kerken, die dateren uit de Vroeg-Christelijke tijd, de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok of later. Een stad, die je niet snel leert kennen en bij elk bezoek opnieuw boeit!

We gaan natuurlijk eerst het ontstaan van de stad Rome en het Romeinse Rijk bekijken en de kenmerken van de Romeinse kunst, maar daar blijft het zeker niet bij! We vragen ook naar het geloof van de Romeinen in de Klassieke Oudheid en hun ambachten. We kijken naar Romeinse pleinen uit verschillende tijden. De hoogtepunten in de kerkbouw in Rome kunnen niet ontbreken, maar een sportpaleis of modern museum is ook erg de moeite waard! Kortom: het worden (beeld)verhalen over verschillende onderwerpen en tijden in het Rome van 750 v.Chr. tot heden.

Verwacht geen volledigheid, want dat is onmogelijk! Maar … herkenbaar en/of inspirerend gaat het zeker worden! Doe je mee met deze nieuwe ontdekkingstocht?

Komt allen en neem belangstellende familieleden of vrienden mee!

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je – nog een keer – Rome bezoeken? Van 9 t/m 16 maart 2024 organiseren we een reis naar Rome! Ga je mee?

Europa  

SPAANSE KUNSTENAARS DOOR DE EEUWEN HEEN

De cursus Kunstgeschiedenis 2023-24 voor Vrouwen van Nu 

In de kunstgeschiedenis wordt de meeste aandacht besteed aan de kunst uit de Klassieke Oudheid en de ontwikkeling daarna in West-Europa, vooral in Italië en Frankrijk. De Spaanse kunst komt  ...er nogal bekaaid af en dat is toch echt  .ten  .onrechte!

Datum 4 oktober 2023 t/m 28 februari 2024: op woensdagmiddag van 13.30-15.30 uur – 10 bijeenkomsten: op 4 en 18/10, 8 en 22/11, 6 en 20/12, 17 en 31 /1, 14/2 en op 28/2/2024 een museumbezoek                                                                                         Aantal deelnemers 20-25
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Vrouwen van Nu 
Locatie Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer, Calkoenstraat 27, 1121 XA Landsmeer                                                                         Kosten 115 euro – incl koffie of thee
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden  Henny Alberts, h.alberts78@upcmail.nl, 020-4825160 of info@rondomkunst.nl

Boek nu

De Islamitische kunst in Andalusië is oogverblindend: daar beginnen we mee. Verder bekijken we voorbeelden van Romaanse en Gotische gebouwen en kunst in Spanje en onderzoeken welke voorbeelden er zijn van de Renaissancistische benadering in de bouw- beeldhouw- en schilderkunst. Pas in die tijd .ontstaat de .gewoonte .de namen van de makers te .onthouden. De schilder El Greco (1541-1614) werd een van de eerste kunstenaars, die in Spanje zeer beroemd werd.

Verder bestuderen we het werk van Diego Velasquez, Goya, Joaquin Sorolla en 20ste eeuwse kunstenaars als Juan Gris,  Joan Miro,  Salvador Dali, Antoni Tapies, Antonio Saura en architecten als Ricardo Bofill en Santiago Calatrava

Verwacht geen volledigheid, want dat is onmogelijk! Maar .herkenbaar en/of inspirerend gaat het zeker worden! Doe je mee met deze nieuwe ontdekkingstocht?

Komt allen en neem belangstellende familieleden of vrienden mee!

Duitsland

TRIER: een Duitse stad onder de loep

Een cursus van 3 lessen en een meerdaagse excursie naar de stad Trier, voor minimaal 15 deelnemers  

Datum en plaats    nader te bepalen – data in overleg,                                                                                  Les op de donderdagavond in Zwolle*

* bij voldoende belangstelling kan deze cursus ook in een andere plaats worden aangeboden (als daar een groep van minimaal 15 deelnemers en een locatie beschikbaar is).

Aantal deelnemers minimaal 15

Begeleiding van Yvonne Lievaart

organisatie  rondomkunst 

Kosten  95 euro voor de cursus en de weekendtrip, exclusief reis en verblijf. 

Inclusief  elke les een hand-out, toegestuurd via de mail. 

Aanmelden   info@rondomkunst.nl  

Boek nu

In 1996 werden 9 Romeinse en 2 Middeleeuwse monumenten in de stad Trier door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Augusta Treverorum werd gesticht door de Romeinen als legerkamp, ​​​waarvan het geometrische patroon vandaag nog zichtbaar is. De stad lag op een belangrijk kruispunt van wegen en rond het jaar 300 was Trier de grootste stad ten noorden van de Alpen. Bewaard bleef de Romeinse stadsbrug, een imposante Romeinse poort, de Porta Nigra genaamd, de Basilica van Constantijn, drie badhuizen en een Amfitheater. De Dom van Trier heeft ook een Romeinse kern, die in de Middeleeuwen tot een grote kerk is uitgebouwd. Daarnaast werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd. Trier bleef tot in de 18de eeuw een welvarende stad, waarvan de sporen ook nog goed te zien zijn tegenwoordig. Verder is het een gezellige stad waar toeristen graag een terrasje pakken en/of winkelen. Kortom: Trier heeft de kunsthistorisch belangstellende bezoeker veel interessants te bieden. 

Ter voorbereiding wordt in de les de ontwikkeling van de stad geschetst en krijg je veel beeldmateriaal te zien. 

Nederland Zeeland

WALCHEREN (lang) weekend EXCURSIE 

Een (lang)weekend naar Zeeland om kennis op te doen, mooie dingen te zien en te genieten. Voor minimaal 15 deelnemers  

Datum en plaats  juli 2022 – data in overleg                                                                    

Aantal deelnemers  minimaal 15

Begeleiding van  Yvonne Lievaart

Organisatie  rondomkunst / Monique Kroom

Kosten  nader te bepalen, exclusief reis en verblijf. 

Inclusief  rondleiding en informatie 

Aanmelden   info@rondomkunst.nl  

Boek nu

Kijk voor meer informatie bij EXCURSIES op deze website