Kunstgeschiedenis  West-Europa

De kunst van het Fin de Siècle+De Duitse stad Trier onder de loep

Frankrijk 1886-1910: de Postimpressionisten waren ontevreden over het Impressionisme,  de Symbolisten vonden, dat het innerlijk meer aan bod diende te komen, en de Art Nouveau gebruikte een nieuwe vormentaal.

Trier werd in 17 v. Chr. door de Romeinen gesticht op een belangrijke kruising van wegen. Met 11 monumenten is deze stad opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Datum elke dinsdag van 29 maart t/m 31 mei 2022                  groep 1 van 12.45-14.15 uur, groep 2 van 14.30-16.00 uur
Aantal deelnemers 2 x 10*     * er zijn nog plaatsen vrij
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst
Locatie Huize Lydia, Roelof Hartplein 2A, Amsterdam
Kosten 104 euro voor de 8 lessen p.p.
Inclusief na elke les een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@rondomkunst.nl 

Boek nu

Het eind van de negentiende eeuw zat vol tegenstrijdig- heden. Enerzijds zochten kunstenaars nieuwe wegen en wezen zo de weg naar het Modernisme in de 20ste eeuw, anderzijds vluchtte men in verhalen en dromen. Een andere vorm van  escapisme zien we in de zucht naar overmatige mooiigheid. Daarom noemden de fransen deze periode ook wel la belle epoque. De Art Nouveau bracht een nieuwe stijl, die zowel in de toegepaste kunst als in de architectuur vol enthousiasme werd toegepast. De posters, die Alphonse Mucha in Parijs maakte, en de gebouwen van Victor Horta en Antoni Gaudi in deze stijl worden tot op de dag van vandaag zeer gewaardeerd.

Een heel ander onderwerp snijden we aan met de Duitse stad Trier onder de loep. We vinden daar vele overblijfselen van de Romeinen en leren zo veel over hun handel en wandel. De indrukwekkende Porta Nigra staat er als herinnering aan hun effectieve verdediging van de stad. En Keizer Constantijn de Grote verbleef in de 4de eeuw in Trier en liet o.a. een basilica en badhuis bouwen. Verder vind je er een aantal fraaie Middeleeuwse kerken en nog veel meer wat de moeite van het bekijken waard is. Je krijgt vast zin om er (nog) eens heen te gaan!

In deze cursus van acht lessen komen twee heel verschillende periodes aan bod. Zowel schilderijen, beelden als gebouwen zullen de revue passeren en je meer inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis en betekenis ervan.

West-Europa

KUNST IN ROERIGE TIJDEN 1900-1940

Optimisme en pessimisme wisselden elkaar af in West-Europa. In de beeldende kunst wordt dat op verschillende manieren treffend vormgegeven. Deze cursus gaat over het ontstaan van het Modernisme en zijn verschijningsvormen.

Datum 15 februari, 1 en 29 maart en 19 april 2022
Tijd
dinsdagavond van 19.30-21.30 uur
Aantal deelnemers
20 
Begeleiding
Yvonne Lievaart
Organisatie
SamenMeer
Locatie
Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten
40 euro voor de 4 lessen p.p.
Inclusief
achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden
info@samenmeerlandsmeer.nl  

Boek nu

In het Post-Impressionisme ligt de oorsprong voor het ontstaan van het Modernisme. De volgende generatie kunstenaars ontwikkelde nieuwe uitingsvormen op grond van hun voorbeelden: Expressionisme en Kubisme. Verder reageerden zij heftig op de nieuwe kansen van hun tijd, alsmede het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog: we zien hoop en wanhoop in de kunst verbeeld: FuturismeDada en Surrealisme. Ook in de beeldhouwkunst en architectuur vinden grote vernieuwingen plaats. Een korte cursus waarin je zicht krijgt op de kunstgeschiedenis van de eerste helft van de 20ste eeuw.

1. Het Modernisme en waarom Moderne kunst vaak zo moeilijk te begrijpen is.
2. Expressionisme en Kubisme in de schilder- en beeldhouwkunst.
3. Het hoe en waarom van de kunst van Dada en Surrealisme.
4. Het begin van de Moderne architectuur en de rol van Bauhaus.

Verwacht geen volledigheid, maar hoogtepunten en uitleg. Kortom: veel kijk- en luisterplezier voor de onervaren, maar ook voor de meer ervaren kunstliefhebber.

 

Europa

KUNST in de jaren VIJFTIG: SPONTAAN en EXPERIMENTEEL

De generatie kunstenaars, die aan de slag ging na de Tweede Wereldoorlog, zat vol fantasie en dromen. Door middel van improvisatie en samenwerking zochten zij nieuwe wegen. Een kunstwerk kon figuratief zijn, maar ook abstract.

Datum donderdag 3 en 17 februari en 3 en 31 maart 2022 van 14.00-16.00 uur
Aantal deelnemers 20
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie SamenMeer
Locatie Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten 40 euro voor de 4 lessen p.p.
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@samenmeerlandsmeer.nl

Boek nu

Door deze kunstgeschiedenis cursus wordt het begrijpelijk waarom beeldende kunstenaars als Karel Appel en Constant hun werk maakten en leer je meer waarderen wat er op het eerste gezicht zo nonchalant en kinderachtig uitziet. De variant, die de Franse kunstenaars bedachten, is weer anders maar ook heel interessant. Deze periode heeft bovendien een paar grote beeldhouwers voortgebracht, zoals Henry Moore en Barbara Hepworth.

  1. Kenmerken van de jaren vijftig in het algemeen en het ontstaan van CoBrA.
  2. Meer over Karel Appel en zijn Deense en Belgische collega’s.
  3. Verbindingsfiguren en de Informele Kunst (l’Art Informel) in Parijs.
  4. Beeldhouwkunst in de jaren ’50.

Verwacht bekende namen en kunstwerken en plezier omdat je meer leert zien / ziet en de verbanden nu begrijpt.

 

 

 

 

 

Frankrijk en elders in de wereld 

Gustave Eiffel: Bouwen in ijzer in de negentiende eeuw, een korte cursus kunstgeschiedenis

De Eiffeltoren is in 1889 gebouwd om aan te tonen wat je snel en goedkoop in ijzer kan bouwen. Hij staat er nu 130 jaar en is uitgegroeid tot het symbool voor Parijs, dat iedereen kent en bewondert. Meer weten over de maker en wat hij nog meer in ijzer heeft gebouwd? 

 

Datum donderdag 14 en 28 april, woensdag 25 mei en 9 juni 2022                                     14.00-16.00 uur
Aantal deelnemers 20
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie SamenMeer
Locatie Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten 40 euro voor de 4 lessen p.p.
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@samenmeerlandsmeer.nl

Boek nu

Al aan het eind van de 18de eeuw heeft men in Engeland ontdekt, dat je ijzer in mallen kan gieten en zo onderdelen voor kassen en hekken kan maken, maar ook constructieve elementen voor bruggen en gebouwen. Daar begint dus mijn verhaal.

Daarna bekijken we welke voorbeelden van bouwen in ijzer in Frankrijk te vinden zijn. Vervolgens komt Gustave Eiffel (1832- 1923) aan de orde: wie hij was, de (spoor)bruggen die hij bouwde en al die andere projecten ,die hij tot stand bracht elders in de wereld.

In deze korte cursus van vier lessen leer je over het gebruik van (giet)ijzer en staal in de bouwkunst van de negentiende eeuw in het algemeen en over het werk van de Franse ingenieur Gustave Eiffel in het bijzonder.

 

CULTUURREIS Spoorbruggen, bergen en BOURGES (18 t/m 25 juni 2022)

In het voorjaar van 2022 is er een leuke cultuurreis in de aanbieding naar Saint-Vitte in het Franse departement Cher, inclusief verblijf in een 19de-eeuws Chateau en de daarbij behorende pastorie uit ca. 1700, in tweepersoonskamers met excursies naar de stad Bourges met zijn gotische kathedraal, het Paleis van Jacques Coeur of het Musée de l’Hotel Lallemant, drie bruggen van Gustave Eiffel en de vulkanische bergen van de Puy-de-Dôme.

Voor meer informatie over de accommodatie kan je kijken op: http://www.lespetitesvoisines.eu

En meer details vind je op deze website onder de knop EXCURSIES

VERWACHTE CURSUSSEN

Vanaf september 2022 gaan de volgende cursussen van start. Verzeker je van een plaats door je tijdig aan te melden! 

Dinsdagmiddag cursus Huize Lydia Amsterdam 12.45-14.15 + 14.30-16.00 KUNSTGESCHIEDENIS: TOPVROUWEN   IN DE KUNST en  DE DUITSE STAD   AKEN ONDER DE LOEP 

Dinsdagavond cursus SamenMeer     ART NOUVEAU EN DE POSTERS VAN ALPHONSE MUCHA 19.30-21.30 uur grote zaal SamenMeer

Donderdag cursus SamenMeer
TOP VROUWEN IN DE KUNST ... WIE KENT ZE NIET?
14.00-16.00 uur, grote zaal SamenMeer

Woensdag cursus Vrouwen van Nu
ROME, DE EEUWIGE STAD 
13.30-15.30 uur, grote zaal Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer

De start van deze cursussen vindt plaats vanaf 6 september in Amsterdam en vanaf begin oktober in Landsmeer. De exacte data worden spoedig bekend gemaakt.

Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst, SamenMeer en Vrouwen van Nu
Locatie Huize Lydia,Roelof Hartplein 2A, 1071TT Amsterdam, Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer, en Calkoenstraat 27, 1121 XA Landsmeer
Contact info@rondomkunst.nl en Yvonne Teunissen (coordinator cursus in Huize Lydia 06-23045029), info@samenmeerlandsmeer.nl en H.Alberts78@upcmail.nl (Vrouwen van Nu).

Duitsland

TRIER: een Duitse stad onder de loep

Een cursus van 3 lessen en een meerdaagse excursie naar de stad Trier, voor minimaal 15 deelnemers  

Datum en plaats    nader te bepalen – data in overleg,                                                                                  Les op de donderdagavond in Zwolle*

* bij voldoende belangstelling kan deze cursus ook in een andere plaats worden aangeboden (als daar een groep van minimaal 15 deelnemers en een locatie beschikbaar is).

Aantal deelnemers minimaal 15

Begeleiding van Yvonne Lievaart

organisatie  rondomkunst 

Kosten  95 euro voor de cursus en de weekendtrip, exclusief reis en verblijf. 

Inclusief  elke les een hand-out, toegestuurd via de mail. 

Aanmelden   info@rondomkunst.nl  

Boek nu

In 1996 werden 9 Romeinse en 2 Middeleeuwse monumenten in de stad Trier door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Augusta Treverorum werd gesticht door de Romeinen als legerkamp, ​​​waarvan het geometrische patroon vandaag nog zichtbaar is. De stad lag op een belangrijk kruispunt van wegen en rond het jaar 300 was Trier de grootste stad ten noorden van de Alpen. Bewaard bleef de Romeinse stadsbrug, een imposante Romeinse poort, de Porta Nigra genaamd, de Basilica van Constantijn, drie badhuizen en een Amfitheater. De Dom van Trier heeft ook een Romeinse kern, die in de Middeleeuwen tot een grote kerk is uitgebouwd. Daarnaast werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd. Trier bleef tot in de 18de eeuw een welvarende stad, waarvan de sporen ook nog goed te zien zijn tegenwoordig. Verder is het een gezellige stad waar toeristen graag een terrasje pakken en/of winkelen. Kortom: Trier heeft de kunsthistorisch belangstellende bezoeker veel interessants te bieden. 

Ter voorbereiding wordt in de les de ontwikkeling van de stad geschetst en krijg je veel beeldmateriaal te zien. 

Nederland Zeeland

WALCHEREN (lang) weekend EXCURSIE 

Een (lang)weekend naar Zeeland om kennis op te doen, mooie dingen te zien en te genieten. Voor minimaal 15 deelnemers  

Datum en plaats  juli 2022 – data in overleg                                                                    

Aantal deelnemers  minimaal 15

Begeleiding van  Yvonne Lievaart

Organisatie  rondomkunst / Monique Kroom

Kosten  nader te bepalen, exclusief reis en verblijf. 

Inclusief  rondleiding en informatie 

Aanmelden   info@rondomkunst.nl  

Boek nu

Kijk voor meer informatie bij EXCURSIES op deze website