Kunstgeschiedenis West-Europa
KIJKEN NAAR KUNST Schilderijen Beelden Gebouwen nader bekeken.
We bestuderen TOPVROUWEN IN DE KUNST. Deze vind je op verschillende plaatsen en in verschillende tijden. De BEELDHOUWKUNST krijgt aandacht ... en de Duitse stad KEULEN leggen we onder de loep.
Datum elke dinsdag van 24 januari t/m 30 mei 2023 (behalve 28/2, 28/3, 25/4 en 2/5) groep I van 13.00-14.30 uur, groep II van 14.30-16.00 uur
Aantal deelnemers 2 x 12* * er zijn nog plaatsen vrij
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst
Locatie Buurthuis Lydia, Roelof Hartplein 2A, Amsterdam
Kosten 202,50 euro voor de 15 lessen p.p.
Inclusief na elke les een hand-out, toegestuurd via de mail
Aanmelden info@rondomkunst.nl of 06-38759482
KIJK, LEER en GENIET
Kijken naar kunst is een feest en tegelijkertijd een uitdaging: een gerichte activiteit, die inspanning kost en waarvoor kennis nodig is, maar die ook voldoening en plezier geeft.
Een kunstwerk wordt met grote zorg gemaakt en verbeeldt een observatie of mening of geeft commentaar op een actuele kwestie. Het schilderij, sculptuur of gebouw is altijd een product van de tijd, waarin het is geproduceerd. Het is dus nodig om met aandacht te observeren en naar de maker door te vragen, naar zijn of haar bedoelingen en de tijd en plaats, waarin het is gemaakt.
Ook komend voorjaar zijn er wekelijkse bijeenkomsten, waarin we Kijken naar Kunst.
Op het programma staat Topvrouwen in de kunst uit de 20ste eeuw, zoals de beeldhouwers Barbara Hepworth, Lee Bontecou, Meret Oppenheim en Germaine Richier, maar ook een aantal vrouwelijke schilders als Marlene Dumas en Kara Walker.
En aan Architectuur besteden we ook aandacht: Art Nouveau in Amsterdam, een Amsterdamse School architect, en het werk van de Oostenrijker Friedenreich Hundertwasser.
Verder nemen we de Kunst in roerige tijden tussen 1900 en 1940 onder de loep.
En weer staat een Duitse stad centraal: Keulen, een boeiende stad, rijk aan historische gebouwen en kunstwerken.
Doe je mee?
In deze serie van 15 bijeenkomsten komen heel verschillende periodes aan bod. Zowel schilderijen, beelden als gebouwen zullen de revue passeren en je meer inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis en betekenis ervan.

Barbara Hepworth, The Family of Man, 1970, brons

Friedensreich Hundertwasser, Hundertwasserhaus, Wenen, 1985 – appartementencomplex

Henri Matisse, La Tristesse du roi, 1952, Musee national d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Parijs

Francois Caron, Winkelpand visch &fruithandel N Roerraade, 1896, Haarlemmerdijk 39, Amsterdam en op nr 43 een winkelpand uit 1900
Kunstgeschiedenis West-Europa
MEER KIJKEN NAAR KUNST een serie lezingen over Topvrouwen in de kunst en Architectuur uit de 20ste eeuw.
> Samen kijken naar schilderijen, beelden of gebouwen > Meer te weten komen over de maker(s), het hoe en waarom > en de betekenis van het werk – voor de maker, voor de collega-kunstenaars en voor de beschouwers van toen en nu
Datum Keuze uit woensdagavond of donderdagmiddag: vanaf 25 en 26 januari t/m 19 en 20 april 2023. De data voor de woensdagavond zijn: 25/1, 1/2, 8/2, 22/2, 15/3, 5/4, 12/4 en 19/4. Voor donderdagmiddag zijn de data: 26/1, 2/2, 9/2, 16/2, 16/3, 6/4, 13/4 en 20/4 Tijd woensdagavond van 19.30-21.30 uur en donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur
Aantal deelnemers 20
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie SamenMeer
Locatie Dr. Martin Luther Kingstraat 2-B, 1121 CP Landsmeer
Kosten 80 euro voor de 8 bijeenkomsten p.p. Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@samenmeerlandsmeer.nl
Dit voorjaar MEER bij SamenMeer KIJKEN NAAR KUNST – een serie van 8 lezingen door kunsthistoricus Yvonne Lievaart
Moderne en Hedendaagse TOPVROUWEN IN DE KUNST, zowel schilders, als beeldhouwers. Denk aan o.a. Marlene Dumas, Meret Oppenheim en kunstenaars uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw als Mary Cassat, Jacoba van Heemskerck van Beest en Hilma af Klint.
Ook de ARCHITECTUUR komt aan bod met het bijzondere, kleurrijke werk van de Oostenrijker Friedensreich Hundertwasser en de indrukwekkende projecten van Zaha Hadid, een internationaal zeer gewaardeerde architect van Irakese afkomst.
Doe mee: ontdek nieuwe kunstenaars en leer meer over hen!

Friedensreich Hundertwasser, Kuchlbauer Toren, in Duitsland, 2008, 34,19 m hoog

Jacoba van Heemskerck van Beest, Bild no. 15 Zeilboten, zonder jaartal

Zaha Hadid, Dongdaemun Design Plaza (DDP), Seoul, Zuid-Korea, 2014

Marlene Dumas, Black Drawings, detail, 1991-92, inkt op papier en leisteen

Barbara Hepworth, zonder titel, 1950
Europa - Italie
ROME de EEUWIGE STAD
De naam de Eeuwige stad is een oude erenaam voor de stad Rome uit de 4de eeuw: Urbs aeterna. De stad is meer dan twee en een half duizend jaar geleden gesticht en is een van de oudste steden in Europa. Een andere bijnaam voor Rome is Stad der zeven heuvelen. Rome is een stad met zo veel bezienswaardigheden, dat je er nooit genoeg van krijgt!
Datum woensdag 19 oktober, 2, 16, 30 november, 14 december, 11 en 25 januari, 8 en 22 februari van 13.30-15.30 uur en een dagexcursie op 8 maart 2023.
Aantal deelnemers 20-25
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Vrouwen van Nu
Locatie Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer, Calkoenstraat 27, 1121 XA Landsmeer Kosten 10 x – informeer bij de Vrouwen van Nu
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden H.Alberts78@upcmail.nl (Vrouwen van Nu)
De voorgeschiedenis en de stichting van de stad vormt de start voor onze zoektocht. Hoe ontstond de stad Rome en wat is daar vandaag de dag nog van te zien? De Romeinen waren erg gesteld op de beeldhouwkunst van de Grieken en decoreerden hun tempels, steden en huizen met beelden, maar merkwaardig genoeg is er niet 1 naam van een beeldhouwer bewaard gebleven. Ook hebben we nog prachtige schilderingen en mozaïeken over uit die tijd. Na de Klassieke Oudheid, toen het Romeinse Rijk was ingestort, ontwikkelde Rome zich als een belangrijke Vroeg-Christelijke en Middeleeuwse stad met vele fraaie kerken. In de 17de eeuw zien we het rijke Barokke Rome tot stand komen en uit de eeuwen daarna stammen ook nog hele mooie pleinen en gebouwen. Ook in de 20ste eeuw is er heel wat gebouwd, dat zeer de moeite waard is om te bestuderen. Kortom: ruim genoeg moois om te bekijken en meer over te leren!
Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je – nogmaals – Rome bezoeken? Van 25 maart t/m 1 april 2023 organiseren we een excursie! Ga je mee?

Opgraving van een Romeins votiefaltaar uit de 1e-4e eeuw, Herwen (Zevenaar), juni 2022

Wolvin, brons, 12de eeuw, met Romulus en Remus door Andrea del Pollaiuolo, 15de eeuw, Capitoljjnse Musea, Rome

Forum Romanum, Rome, gezien vanaf het Capitool

Sint Pieter bij avond, Rome

Piazza del Popolo, Rome, gezien vanaf de Pincio (een van de 7 heuvels van de stad)
Frankrijk en elders in de wereld
Gustave Eiffel: Bouwen in ijzer in de negentiende eeuw, een korte cursus kunstgeschiedenis
De Eiffeltoren is in 1889 gebouwd om aan te tonen wat je snel en goedkoop in ijzer kan bouwen. Hij staat er nu 130 jaar en is uitgegroeid tot het symbool voor Parijs, dat iedereen kent en bewondert. Meer weten over de maker en wat hij nog meer in ijzer heeft gebouwd?
Datum 8 t/m 15 oktober 2022
Aantal deelnemers 10-12
Begeleiding Yvonne Lievaart
Organisatie Rondomkunst
Locatie Saint-Vitte, Frankrijk
Kosten informeer via de mail
Inclusief achteraf een hand-out toegestuurd via de mail
Aanmelden info@rondomkunst.nl of yvonnelievaart@chello.nl
Al aan het eind van de 18de eeuw heeft men in Engeland ontdekt, dat je ijzer in mallen kan gieten en zo onderdelen voor kassen en hekken kan maken, maar ook constructieve elementen voor bruggen en gebouwen. Daar begint dus mijn verhaal.
Daarna bekijken we welke voorbeelden van bouwen in ijzer in Frankrijk te vinden zijn. Vervolgens komt Gustave Eiffel (1832- 1923) aan de orde: wie hij was, de (spoor)bruggen die hij bouwde en al die andere projecten ,die hij tot stand bracht elders in de wereld.
In deze korte cursus van vier lessen leer je over het gebruik van (giet)ijzer en staal in de bouwkunst van de negentiende eeuw in het algemeen en over het werk van de Franse ingenieur Gustave Eiffel in het bijzonder.
CULTUURREIS Spoorbruggen, bergen en BOURGES (8 t/m 15 oktober 2022)
In het najaar van 2022 is er een leuke cultuurreis in de aanbieding naar Saint-Vitte in het Franse departement Cher, inclusief verblijf in een 19de-eeuws Chateau en de daarbij behorende pastorie uit ca. 1700, in tweepersoonskamers met excursies naar de stad Bourges met zijn gotische kathedraal, het Paleis van Jacques Coeur, drie bruggen van Gustave Eiffel en de vulkanische bergen van de Puy-de-Dôme.
Voor meer informatie over de accommodatie kan je kijken op: http://www.lespetitesvoisines.eu
En meer details vind je op deze website onder de knop EXCURSIES

Abraham Darby, detail gietijzeren brug, 1779, Coalbrookdale, Engeland

foto van Gustave Eiffel op de Eiffeltoren, Parijs, 1889

G. Eiffel, Spoorbrug Le Neuvial, Centraal Massief, Frankrijk, 1869

Eiffel et Cie, Eiffeltoren, Brug over de Allier, Monistrol-d’Allier, 1888

Eiffel et Cie, Viaduc de Garabit, bij Ruynes-en-Margeride, Frankrijk, 1884, prentbriefkaart
Duitsland
TRIER: een Duitse stad onder de loep
Een cursus van 3 lessen en een meerdaagse excursie naar de stad Trier, voor minimaal 15 deelnemers
Datum en plaats nader te bepalen – data in overleg, Les op de donderdagavond in Zwolle*
* bij voldoende belangstelling kan deze cursus ook in een andere plaats worden aangeboden (als daar een groep van minimaal 15 deelnemers en een locatie beschikbaar is).
Aantal deelnemers minimaal 15
Begeleiding van Yvonne Lievaart
organisatie rondomkunst
Kosten 95 euro voor de cursus en de weekendtrip, exclusief reis en verblijf.
Inclusief elke les een hand-out, toegestuurd via de mail.
Aanmelden info@rondomkunst.nl
In 1996 werden 9 Romeinse en 2 Middeleeuwse monumenten in de stad Trier door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Augusta Treverorum werd gesticht door de Romeinen als legerkamp, waarvan het geometrische patroon vandaag nog zichtbaar is. De stad lag op een belangrijk kruispunt van wegen en rond het jaar 300 was Trier de grootste stad ten noorden van de Alpen. Bewaard bleef de Romeinse stadsbrug, een imposante Romeinse poort, de Porta Nigra genaamd, de Basilica van Constantijn, drie badhuizen en een Amfitheater. De Dom van Trier heeft ook een Romeinse kern, die in de Middeleeuwen tot een grote kerk is uitgebouwd. Daarnaast werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd. Trier bleef tot in de 18de eeuw een welvarende stad, waarvan de sporen ook nog goed te zien zijn tegenwoordig. Verder is het een gezellige stad waar toeristen graag een terrasje pakken en/of winkelen. Kortom: Trier heeft de kunsthistorisch belangstellende bezoeker veel interessants te bieden.
Ter voorbereiding wordt in de les de ontwikkeling van de stad geschetst en krijg je veel beeldmateriaal te zien.

Porta Nigra, 160-200 na Chr., Trier, stadszijde

Plattegrond van het Romeinse Augusta Treverorum

Amfitheater, 160-200 na Chr., Trier

interieur transept Liebfrauenkirche, 1235-1250, Trier

Trier, een gezellige stad
Nederland Zeeland
WALCHEREN (lang) weekend EXCURSIE
Een (lang)weekend naar Zeeland om kennis op te doen, mooie dingen te zien en te genieten. Voor minimaal 15 deelnemers
Datum en plaats juli 2022 – data in overleg
Aantal deelnemers minimaal 15
Begeleiding van Yvonne Lievaart
Organisatie rondomkunst / Monique Kroom
Kosten nader te bepalen, exclusief reis en verblijf.
Inclusief rondleiding en informatie
Aanmelden info@rondomkunst.nl
Kijk voor meer informatie bij EXCURSIES op deze website

Het wapen van de provincie Zeeland

detail Wandtapijt De Slag bij Veere, 1598

Pieter Kooistra, Zierikzee, tekening gemaakt vlak na de watersnoodramp, 9 februari 1953

Andries Keldermans, Gevel Stadhuis van Veere, 1454

Dreischor, een fraai ringdorp, begin 14de eeuw

Ferdinand Hart Nibbrig, Gezicht op Zoutelande, ca. 1910-12

Kloveniersdoelen, 1611, Middelburg,

Piet Mondriaan, strand, 1909